The Difference between a Pomeranian and a German Spitz

Average: 4.3 (12 votes)

Всички ние   сме пленени от  привлекателената топка  пух, но  се оказва,че купуваме съвсем различно  "шоу"   куче от типа  на Померана.Тези  кученца може  да съзреят значително по-големи, отколкото  стандарта на померана, може да им липсва правилния  за померана подкосъм, може да са по-одължени, да имат по-дълга муцунка, като  и по-големи уши ,ниско поставена или пречупена   опашка,черешови очи и т.н. Тъй като нашия развъдник е съвсем млад,а опита който имаме е доста беден информацията изложена в статията  е  резултат на нашето проучване,има за цел да ви помогне да разберете разновидностите на немския шпиц, насочена е към обикновения читател.Тук е мястото да Ви споделим,че точно поради тази причини,нашата развъдна дейност засега се ограничава в рзвъждане на пет клас кученца

Разликата между пет/шоу  Померан и Немски шпиц-Помераните са разновидност на Немския шпиц.  Следователно, би било интересно да се сравнят за по-добро разбиране техните варианти на размери, цветове, както и някои други физически характеристики ,които са определящи,за да придобиете по-добра визуална представа .(Оригинален текст)

 

ПОМЕРАН

Померан е популярна разновидност на  шпица и тяхната страна на произход е Германия. Помераните са малки и според класификацията на кучетата, попадат в т.нар.група „кучета играчки“. Средното им тегло е около 1.9-3.3 килограми, а височината и  варира от 13-26 сантиметра при холката(ако не говорим за FCI стандарт) . Те имат малка ,но дългокосместа опашка, която е поставена високо и лежи върху гърба им,тялото им е късо и квадратно. Померана има дебела двойна козина, а груб  косъм образува горния слой. Те са в различни цветове;  оранжев,бял, черен ,кафяв, можете да намерите и цветове като червено, сметана, синьо, самур, също и в комбинация от тези цветове като черно и жълто-кафяво, кафяво и жълто-кафяво,забелязани  са и тигрови цветове също. Те са много приятелски настроени кучета и имат много силна връзка със семействата на собственика. Померан е здраво  куче,благословенно с дълъг живот до 15-16 години.

 

НЕМСКИ ШПИЦ

Немския шпиц обикновено се нарича като порода куче и вид на кучето, защото няколко съвременни породи са разработени от немския шпиц. Те са възникнали в Германия, както името им показва. Породата има три основни разновидности в зависимост от техните размери, известни като Giant, Medium (Standard), и Small (Miniature).  Средния или стандартня немски шпиц  има средна височина между 30 и 38cm, а теглото средно около 18 килограма. Обикновено, те са бели, черни, крем или злато, но вече и в широка гама от цветове. Всички Немски шпицове  имат подобно на вълк глава, двойна козина,  триъгълна форма ушите,дълъг гръб. Те имат дълъг живот; 12-13 години за гигантски вид, 13-15 години за стандартен вид, 14-16 години за миниатюрен вид.

Ето и един пример за по-добро визуално разбиране.

примерно;

 шоу померан-малки изправени уши,кръгли или заострени                   

 пет клас померан - някои са с големи уши, някои не са                          

 шпиц(среден и голям)-триъгълни уши                

примерно;

 шоу померани-муцуната трябва да бъде къса и клиновидна с отчетлив стоп

 пет клас померани-обикновено малко по-дълги муцуни и обикновено нямат стоп

 шпиц(среден и голям)-средно голяма муцуна 

примерно;

шоу померани-трябва да е къс гръб и квадратно тялото

пет клас померани-обикновено по-дълго тяло

шпиц(среден/голям)-почти квадратно тяло

примерно;

шоу померани-опашката трябва да е права и да пада върху гърба,покрита с дълга разпръсната козина

 пет клас померани-някои не са

шпиц(среден и голям)-лежи навита върхугърба 

примерно;

 шоу померани-трябва да стъпва като балерина,трябва да се виждат възглавничките на лапите,идеално прави предни крайници

 пет клас померани-повечето от тях не са

 шпиц(среден и голям)-китките са по-надолу(заешки крачета),прави предни крайници

 примерно;

шоу померани-трябва да имат тежка и обилна козина

 пет клас померани-повечето нямат

 шпиц(среден и голям)-като при шоу померана

примерно;

шоу померани-предимно в стандартни цветове,без бели петна

пет клас померани-във всички цветове

шпиц(среден и голям)-предимно в бял и стандартни цветове

примерно;

шоу померани-от 18-22см.

пет клас померани-под 18см и над 23см

шпиц-над 23см.

Шоу помераните имат специфични характеристики  и  това засилва  типа на породата. Но не всички тези черти са налични в шоу помераните. Това е и една от многото причини, поради които едно шоу померанче ще спечели над друго. Затова и целта на всички развъдчици е да развиват,подобряват дадена порода,като максимално я доближават до перфектния стандарт.

забележка;Описаното по-горе не е FCI стандарт на породата.

      Резултат с изображение за german shpicРезултат с изображение за среден шпиц

 

примерно

Резултат с изображение за среден шпиц  Резултат с изображение за померан

примерно;

Немски шпиц - голямРезултат с изображение за pomeranian

примерно;

Резултат с изображение за pomeranianРезултат с изображение за pomeranian