Хранене на нашите померанчета

Average: 4.9 (14 votes)

Правилното хранене е от жизненоважно значение за вашия Померан.То има основна роля за неговия имуитет,следователно и здраве.Прехранването и недохранването може да предизвика сериозни здравословни проблеми.
Основното правило, което трябва да знаем е ,че дневната норма на хранене се намира в пряка зависимост от количеството физически натоварвания.Нормата на дневната доза  нужна за нормалното развитие  на Померана, също така трябва да съответства на неговото тегло.Главната грешка, която  правим е храненето на нашите любимци с продукти, които имат захар,сол, повече отколкото е необходимо и продукти,които садържат силни подправки. До два месеца кученцата се хранят 5-6 пъти на ден, от два до четири месеца – 4 пъти, от четири до седем месеца, както и подрастващи кучета – 3-4 пъти. Възрастните кучета се хранят 2 пъти на ден – сутрин и вечер, а в голяма жега  по 1 път. Купата се прибира след 10-15 минути от началото на храненето независимо от това дали е изпразнена или пълна.  Прясна питейна вода трябва да има непрекъснато, особено при хранене със суха храна.

 -Да не се нарушава баланса на месната и растителна част на диетата;

- Да не се дава пълномаслено мляко,да се замени с млечни продукти;

- Да не храните с остатъци от масата, съдържащи сол и подправки;

- Да не храните с мек топъл хляб с мая;

- Да не давате в едно хранене месни и млечни продукти;

- Да не давате в едно хранене готова храна и домашна;

- Да не смесвате готовите храни от различни производители;

- Да не променяте рязко диетата на кучето;

- Да не играете с кучето  преди и след хранене

НЕПОНОСИМИ ПРОДУКТИ

1. Всевъзможните сладости: пасти, торти, бучки захар и т.н. предизвикват слъзотечение или нагнояване на очите, при това може да се наруши и нормалната работа на черния дроб.

2. Голямото количество сол е отрова за кучетата  Затова е нужно храната да се посолява минимално.

3. Всякакви пикантни, ароматни вещества, подправки.

4. Категорично не трябва да се дават овнешко в суров вид. То може да предизвиква стомашно разстройство. То е  твърде тежко за черния дроб на кучетата.

5. Не трябва да се дават бобови, зърнени  храни в суров вид, освен овесени ядки.

6. Възникват проблеми и с млякото. Възприемчивостта на кучетата към млечната захар (лактоза) е твърде ограничена. Мляко може да се дава на кученца до 4-месечна възраст.

Кисело-млечните продукти: кисело мляко, кефир (освен плодов), извара и сирене се усвояват добре от кучешкия организъм и са богати на калции.

Кучето трябва да получава в суров вид месо, зеленчуци (най-добре зеленчукови салати), овесени ядки, морска или океанска риба. Речната риба може да се свари. Овесените ядки е най-добре да се накиснат (но да не се варят!) или да се дават сухи.Наднорменото тегло води до здравосдловни проблеми и до съкращаване живота на нашия любимец. Померана може да получи диабет,проблеми със ставите и сухожилията, ако не се контролира диетата му.

Коя е най-добрата храна за нашето померанче?

Според нас няма точна  формула,която може да определи какво е най-доброто за нашето мъниче.Ние ще се опитаме да обобщим най-важните неща и ще се радваме,ако успеем да Ви помогнем в търсене на правилния за Вас отговор.

  -ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛНИ ВЕЩЕСТВА- в достатъчно количество и правилно съотношение са необходими на кучетата във всяка възраст.Лесно се осигуряват,добавят се в храната,особено са необходими на кучетата,хранени с домашна храна.В готовата храна за кученцата и възрастните кучета съотношението калций/фосфор,натрий,калий,количеството витамини и микроелементи е строго балансирано,за това в ГОТОВАТА ХРАНА НЕ ТРЯБВА ДА ДОБАВЯТЕ НИЩО,необходимо е само да изберете правилно храната.Костното брашно, калция, фитина, глицерофосфата, минералните добавки,  играят важна роля във формирането на костите на кученцето.Предозирането с минерални добавки при кученцата може да предизвика чупливост на костите.
  -Протеините са основните "строителни"материали за всеки жив организъм и се нуждаят от постоянното им постъпване с храната.Но способността да усвояват протеините силно се различават при хората и кучетата.Човешкия организъм лесно извлича полезните вещества от растителните продукти и може изобщо без животински протеини.При кучетата протеините от мускулната тъкан и повечето субпродукти се усвояват 90-95%,а протеините от зеленчуците и зърното не повече от40-60%.
ГОЛЯМОТО КОЛИЧЕСТВО РАСТИТЕЛНА ХРАНА,оставаща непреработена,причинява дразнене на лигавицата на стомаха и червата.Могат да възникнат колики и да започне диария.В полупреработените храни,състоящи се от растителни остатъци, се размножават микроби,причиняващи ферментация и гниене,което  води до отделяне на газове,разширяване на стомаха,възпаление на лигавицата на целия храносмилателен тракт.Това причинява намаляване на киселинността на стомашния сок и намаляване активността на ензимите,а така се  създават условия за добър живот на паразитите,яйцата на които постоянно попадат в храносмилателния тракт на кучето. Продуктите от животински произход трябва да бъдат не по-малко от половината. 
Протеини от животински продукти в субпродуктите -черен дроб,далак,бял дроб,бъбреци
Пълноценните протеини  в субпродуктите са малко,но е много съединителната тъкан.Тя е необходима на кучетата,но не в големи количества.Чрез субпродуктите  могат да се натрупват много вредните вещества-пестициди,тежки метали и дори антибиотици и хормони,затова те трябва да се дават само като добавка.Полезно е да добавяте в храната сурово нарязано пуешко или пилешки воденички.
Млечни протеини - по-добре е да попаднат в стомаха на кучето с млечните продукти (извара,кисело мляко,сирене),в които млечната захар е "изядена" от бактериите,което е добре,защото в организма на кучето млечната захар,не се усвоява и това често причинява ферментация,а в големи количества и алергия.
Яйчени протеини - повишават "ситостта" на храната,но по-добре да се дават във вид на омлет.Суровия яйчен белтък съдържа авидин,който разрушава някой витамини.Жълтъка по-добре да се дава суров.
Растителни протеини - има растения,чийто протеини добре се усвояват от кучетата,например кафяв ориз.Също така алергични за много кучета са веществата,съдържащи се в пшеничното зърно и всички изделия от пшенично брашно.Растителната храна трябва да се приготви правилно:сурови зеленчуци,плодове и зеленина се смилат на пюре непосредствено преди консумация.
  -Животнински и растителни мазнини
Животинските мазнини регулират топлообмена в организма и за това,когато кучето получава недостатъчно мазнини,организма започва да изразходва протеините не за строителство,а за "затопляне".Така отслабва  и имунитета му.Здравото възрастно куче усвоява мазнините на 100%,дори кученцата добре се справят с тях.
Растителни мазнини - почти не се усвояват от кучетата,но те съдържат множество полезни и жизнено необходими вещества,които лесно се усвояват от организма. Например,мастноразтворимите витамини А,Д,Е,К,линолова киселина-когато е малко,козината на кучето може да стане чуплива.Готовите храни съдържат спациални добавки.Любителите на домашното хранене трябва да добавят в храната ленено,царевично или кокосово масло(за малко куче половин чаена лъжичка,средно -1 чаена лъжичка,голямо- 2-3 чаени лъжички на ден).
Йод - полезна добавка към храната на куче.В зоомагазините има таблетки или прахове,приготвени от морски водорасли и планктон,съдържащи йод.Тези добавки трябва да се дават на кученца и възрастни кучета,независимо от това с какъв тип храна се хранят-домашна или готова.Трябва строго да спазвате дозировката.

Калций и фосфор - калция е необходим за формиране на костната тъкан,той регулира нормалния растеж на клетките,съсирването на кръвта,дейността на нервната система,особено мозъка.Важно е калция и фосфора в храната да бъдат не само в достатъчно количество,но и в определено съотношение.Храненето само с месо или обратното,  може да доведе до увеличени дела на фосфора и намаляване количеството на калция в храната.Ако едновременно не достига вит.Д,при подрастващото кученце ще се наруши формирането на скелета,ще се изкривят или ще станат чупливи костите,или няма да израснат зъбите.При възрастните кучета това може да доведе до образуване на "камъни" в бъбреците или пикочните пътища.
Преход към нова храна
Ако поради здравословни или други причини трябва да смените хранителния режим на своето куче, направете го постепенно за период от 7 до 10 дни. Добавяйте малки количества от новата храна към тази, която кучето е свикнало да яде. Всеки ден увеличавайте количествата нова храна и намалявайте от старата. По този начин кучето по-лесно ще свикне с новия вкус и ще избегнете възникването на храносмилателни проблеми.
При употреба на сухи готови храни е необходимо строго да спазвате препоръките на фирмата производител, за да не се предизвика нарушение на храносмилането на кучето. Особено вниматели трябва да бъдат първите 5-7 дни. Към такива храни не трябва да се добавят никакви други продукти: те вече съдържат всичко необходимо за пълноценното хранене на вашето куче.