Преваксиниране

No votes yet

Какво рискуваме със преваксинирване

Taking The Risk Out Of Puppy Shots

Ваксината е лекарство, което обикновено съдържа антигени на живия организъм, предимно микроорганизми (например бактерии, вируси и т.н.).Тези антигени се прилагат на животно, което се нуждае от защита, за да се стимулира собствената му имунна система да произвежда антитела срещу тези антигени и по този начин да се бори с вредните натрапници. В някои случаи,  ваксината не съдържа антигени, а антитела срещу вредните нарушители. И двете антигени и антитела са предимно много сложни протеини, които могат да бъдат получени само от живите организми. 

Превод на статията

Вие знаете това, нали?

За повечето собственици на кучета, това не е новина, че годишните ваксини  или всякакви ваксини  са наистина в най-добрия  случай ненужни и в най-лошия вредни.

Вие знаете, че ваксините са от решаващо значение за здравето на кучето ни, но  не и когато става въпрос за преваксиниране или ako го правим в критичен момент от живота на нашето куче.

Защо Рутинните ваксини не трябва да са Рутинни?

Както знаем,  за кученцата са определени поредица от няколко ваксинации, разположени две до четири седмици  една от друга.

Това е доста стандартна практика ... и ние вярваме, че серия от ваксини за кученцата е необходима, за да бъдат  те защитени. Но това  не е така.

Нужна е само една ваксина за едно кученце, за да бъде то  защитено.

Така че, защо  кученцата се ваксинират три или четири пъти, а не само веднъж?

Майчини антитела

Когато кученца са много млади, те са защитени от болести чрез кърмата на майка им, първото мляко, наречено коластра. Това богато мляко съдържа антитела срещу болестта (наречени майчини антитела), които майката предава на кученца си. Имунната система на кученцето не е напълно развита, и  майчините антитела са е в състояние да го защитят напълно, докато то е около 4-5  месечна възраст. Майчините антитела осигуряват нещо, наречено пасивен имунитет.

Това може да изглежда  добра идея, но  проблемът  е точно с тези майчини антитела ...Когато едно кученце с разумна сума на майчини антитела е ваксинирано, майчините антитела същевремено  ще деактивират ваксината.Колкото и добри, да са тези майчини антитела , те не могат да  защитят кученцето срещу други токсини, съдържащи се във ваксините, като например химически добавки и консерванти, които съдържат вредни химикали, включително живак, MSG, алуминий и формалдехид.

Добавките са предназначени да стимулират  имуния отговор на  кученцето и  то реагира на количеството на вируса във ваксината.За съжаление, тази повишена реакция също може да причини автоимунни заболявания, които засягат един тревожен брой кучета и могат да включват:алергии,рак,заболяване на щитовидната жлеза,храносмилателни заболявания,ставни заболявания и други общи здравни проблеми.

 Собствениците на домашни любимци  смятат, че "по-добре е", когато става дума за ваксини.Но ние вече знаем, че има много реални опасности с всяка ваксина и колкото повече ваксини, толкова по-вероятно е нещо да се обърка. Така че, когато изготвяме  график за  ваксинация,целта е да  се улови малкото прозорче в момента, когато майчините антитела са достатъчно ниски, че те няма да блокират ваксината, но и кученцето е достатъчно младо, че то няма да бъде поставено в опасност  от излагане на вирусите в околната среда.

Майчините антитела отслабват с течение на времето, но скоростта на отслабване се различава между различните кучета и дори различни породи. Особено, когато става въпрос за парвовирус.Те могат  да защитят кученцето до  20 седмициВетеринарите се опитват да достигнат този  прозорец в момент, когато майчините антитела са достатъчно ниски за  да работи ваксината. Така че те просто да се  ваксинира по редовен график, докато кученцето  навърши  6-месечна възраст е безмислено.

Ако сте загрижени за рисковете от ваксинирането вие трябва създадете този график, при който ваксината наистина ще има  смисъл.Ваксината  може да предпази кученцето от инфекциозно заболяване, но всяка  ненужена ваксина го поставя в риск от алергии, рак и други често срещани заболявания.

Интелегентна  Ваксинация

 Ветеринарна имунолог Др.Роналд Шулц е разгледал този въпрос, и препоръчва минимална програмна ваксина, която включва една ваксинация за Parvo, темпера   на 16-седмична възраст.Това не е произволно число - това е най-ранната възраст, на която ваксината ще има най-голям шанс за защита на вашето кученце.

Това е интересно ...

Производителят на ваксина Pfizer извършва теренно проучване през 1996 г. Изследователите Hoare, DeBouck и Уайзман разделят ваксинираните кученца  на две групи.

Група А получава единична ваксинация на 12 седмици

Група B получава първата ваксина между 8 до 10 седмици и втора на  12 седмица

Когато е  измерено  нивото на имунитета 100% от кученцата ваксинирани веднъж на 12 седмица са били защитени,а само 94% от кученцата в група Б са  били защитени ,въпреки получаване две ваксини.Изглежда, че първата ваксина намалява ефективността на втората ваксина.Сега си представете, кученце, което е ваксинирано три или четири пъти. 

И не забравяйте, кученце  получило повече ваксини,  е по-малко вероятно да бъде защитено и същевременно  то е в по-голям риск да получили нежелани реакции и  хронични заболявания като алергии, рак и др.