Поведенчески различия на мъжките и женските кучета

Average: 5 (1 vote)

 Очевидно мъжките и женските кучета са различни анатомично, но какви са поведенческите различия между тях? Дали един пол е по-интелигентен или съвместим с другия?

Въпросът за това кое е "по-добре" мъжко или женско куче е въпрос, който все още не е научно изследван. Но повечето любители на кучета имат определени мнения въз основа на собствения си опит.   Някои смятат, че мъжкото куче е по-привързано и по-лесно трениращо, а женското куче е по-агресивно и предпазващо собствениците и кученцата си. Тези качества ... са само анекдотичните наблюдения на много собственици. Няма проучване, което да доказва някакво общо разбиране, че кучето ще се държи по определен начин, защото е мъжко или женско.        Повечто опитни развъдчици са съгласни, че поведението на кучето зависи от възпитанието и тренировките му. Привързаността, агресията и други черти - както положителни, така и отрицателни - се подпомагат от средата на кучето и от хората, които го отглеждат.

Дали женските кучета са по-добри от мъжките?-В сайта YourPurebredPuppy.com те вярват, че като общо правило мъжките кучета са по-емоционално сигурни от женските:  "Мъжките кучета са склонни да бъдат по-стабилни в настроение, отколкото женскиte кучета - по-малко склонни към емоционални люлки."Мъжките кучета често са по-смели и по-агресивни от женските, въпреки че при някои породи женското е  по-агресивно, докато мъжките могат да бъдат описани като" глупави "  Те вярват, че женските кучета са малко по- темпераментни: "Женските кучета са по-податливи на промени в настроението. Те могат да бъдат сладки и любящи, когато са щастливи - но малко по-мръсни, ако нещо не им хареса.

"Тъй като те са убедени,че женските кучета могат да бъдат манипулативни, когато се опитват да ви убедят, че наистина не искат да направят нещо. Женските кучета са експерти в "The Dirty Look and The Sulk"-да ви гледат по начин, който показва, че  са ви ядосани.  "Женските кучета често са по-малко овладени , отколкото мъжките кучета са. Да, женските са по- привързани, определено, но често са на принципа. "Вече имаше достатъчно "

 

    Джина Спадафори, автор на "Кучетата за манекени",  се съгласява, че женските кучета са  с по-променлив характер от мъжките, но прави важна разлика между кастрирани и некастрирани женски.Некастрираните женки определено са по-раздразнителни,по-постоянни в преследване на целите си като секс,  защита на територията и др.Някои биха казали, че  постоянството не е положителна черта в тези случаи и твърдят, че някои ненужни мъже не са просто постоянни, но постоянно досадни.

Породата също играе роля в мъжко срещу женско поведение-  Характерните особености на породата също могат да отговорят на някои поведенчески тенденции и да превърнат широко разпространените вярвания за мъжете и жените с главата надолу. Спадофори цитира тези примери:

В господстващите породи като Ротвайлер, женските са често по-сладки и по-податливи  и послушни от мъжките .При породите, които са склонни да бъдат малко капризни, като Шетландската овчарка, мъжките  са склонни да бъдат по-комуникативни, социални и достъпни. В някои породи, като например "Голден ретривър", не може да има почти никакво осезаемо разграничение между половете - особено ако са били кастрирани.

   Spadafori предлага този съвет за бъдещи настойници на кучета-"Когато решавате какъв тип куче искате, се концентрирайте по-скоро върху породата , отколкото върху пола, тъй като най-трудният мъжки от лесна порода  вероятно  би бил по-мек и любящ от най-лесната  женска  от порода с доминиращи тенденции".

 

        Обсъждането  с реномирани развъдчици ви дава ясна представа как се различават половете не само в породата като цяло, но и по-специално в развъдните линии .

 

Малък  тест за изследване Когнитивните способности на Мъжки Vs. Женски кучета

През 2011 г. изследователи от Университета във Виена провеждат експеримент, за да видят дали полът играе роля в познавателни способности на кучетата.Те искали да разберат дали кучетата, като хората, имат способността да разбират понятието за постоянство на обекта, което е физическият закон, който гласи, че обектите продължават да съществуват в същата форма, дори когато не могат да бъдат видени, чути или докосвани.

Проучването включва 50 кучета, включително Голден Ретривъри, Пудели, Австралийски Овчари и смесени породи - 25 мъжки и 25 женски.

 

    Изследователите прикрепват сини топки за тенис на дъски, използвайки конец, и след това представят четири различни сценария;

 1. Малка топка за тенис изчезва зад дъската и след това отново се появява. 2.Голяма тенис топка изчезва зад дъската и след това се появи отново.3 Малка топка за тенис изчезна зад дъската и се появи голяма топка 4.Голяма тениска топка изчезна зад дъската и малката топка се появява.Този експеримент показва,че женските   кучетата могат да бъдат по-ориентирани от мъжките кучета. Резултатите показват разликата между начина, по който мъжките и женските кучета реагират: "Докато мъжките кучета изглежда са забравили за всяка промяна в изчезващите сини тенис топки, женските кучета в сценарий 3 и 4  се втреняват в топките с различна големина, които се появяват средно за 30 секунди - три пъти по-дълго, отколкото когато топката от същия размер се появи отново зад дървената дъска. "Изследователите стигат до заключението, че женските кучета забелязват промяната и следователно имат по-добри когнитивни способности."

 Изследователите от Университета във Виена  се съмняват, че има еволюционна причина за разликата в визуалните умения между женските и мъжките кучета. Въпреки това, експертът по психология и кучешки специалист Стенли Корен, професор в университета в Британска Колумбия в Канада и автор на "Разузнаването на кучетата": "Ръководство за мислите"," Емоциите и вътрешния живот на нашите кучешки спътници", има различно мнение:" Когато откриете разликите в половете, обикновено можете да намерите еволюционна причина, поради която се появяват тези неща ", казва Корн пред научното списание.Той посочва, че женските кучета  разчитат на погледа , за да проследяват  кученцата си, които  са склонни да миришат по един  същ начин. Мъжките кучета са по-ароматно ориентирани (поради тази причина те често се предпочитат за проследяване и проследяване), така че те могат да бъдат по-малко впечатлени от нюансите в зрителното поле.

   Независимо от природата на вашето куче, нищо няма да бъде по-важно за цялостния успех в живота му,толкова отколкото грижата, напътствието , които ние, като настойници, им предоставяме.