Кучетата и чесъна

Average: 5 (1 vote)

Какво мислите   за кучетата и чесъна? Много експерти смятат, че това е добре за здравето на вашето куче.

Има много противоречия около кучетата и чесъна в интернет. Много източници вярват, че чесъна е токсичен за кучетата и никога не трябва да се използва в кучешката храна. Но чесънът е бил използван от векове като медицинска помощ от хората - вярно ли е, че той  са лош кучетата? Отговорът става все по-ясен, благодарение на изследователските усилия на експертите, които казват, че чесънът всъщност е добър за кучета. Разбира се, не можете просто да оставите кучето си да дъвче  чесън. Важен е начина и количеството , което давате на кучето си. Прочетете, за да научите повече за кучетата и чесъна и как да го направите част от здравословното хранене на вашето кученце.

 Чесънът е бил използван от векове като медицинска помощ от хората - вярно ли е, че е лошо за кучетата?

Чесън: Семейство-Чесънът идва от семейство Лукови .Лукът  и в много по-малка степен чесъна, съдържат съединение, наречено n-пропилдисулфид, както и малки количества тиосулфат. Когато се приема в големи количества, в червените кръвни клетки може да възникне оксидативно увреждане. Ефектът създава Heinz тела и тялото ще отхвърли тези клетки от кръвообращението. След поглъщането на големи количества за дълъг период от време може да доведе до анемия и дори до смърт. Това означава ли, че чесъна не е безопасен за кучета? Точно там ще  съсредоточим дебата.

История на кучетата и чесъна-Всичко започна преди повече от 100 години, когато див лук (в едно и също семейство чесън) били храна на едър рогат добитък, овце и коне и тези животни показали токсични симптоми. През 30-те години проучванията показват, че кучетата, които са яли лук, показват токсични симптоми. Бързо напред до 80-те години: котките, които са яли лук, проявяват същите токсични симптоми като кучетата. Важно е да се отбележи, че котките са шест до осем пъти по-чувствителни към лука, отколкото кучетата.

Чесънът има лоша слава през 2000 г., когато е публикувана научна статия, която се основава на ефекта на чесъна върху кучетата. Въпреки че изпитваните кучета не показват   симптоми на токсичност, има ефект върху червените кръвни клетки. Изследователите заявяват: "Вярваме, че храни, съдържащи чесън, трябва да се избягват за употреба при кучета".

Нека да разгледаме по-отблизо самото проучване, а не само един цитат. Това проучване, проведено в университета "Хокайдо", се провежда върху четири кучета, всяко от които получава 1,25 ml екстракт от чесън на килограм телесно тегло за седем дни. Като пример, ако кучето тежи 20 кг, ще му бъдат дадени около 20 скилидки чесън - изумителна сума! Изчислете колко чесън ще трябва да вземете за вас, използвайки тази формула. Използвайки това количество чесън, проучването стига до извода, че чесънът има "потенциала" да причини хемолитична анемия (увреждане на червените кръвни телца) и чесънът не трябва да се дава на кучета. Важно е да се отбележи, че дори при тези много повишени дози, няма кучета в проучването, развили хемолитична анемия.

Твърде много от всичко е лошо за вас. Дори и минералите, които предполагате, че ще направят вас и вашето куче здравословно, могат да бъдат вредни в големи дневни количества. Неща като сол, витамин D или цинк са добре за вас ... стига да не се прекалява. Същото важи и за чесъна и кучетата. На някакво ниво всички тези неща имат потенциал да бъдат токсични.

 

Ето ръководство за нивата на чесън безопасни за кучета на ден, на базата на теглото на кучето (1/2 скилидка на 5 килограма телесно тегло):

   Суровият чесън съдържа два ензима: allinn и alliinase. Когато  накълцате или нарязвате чесъна, тези ензими се комбинират, за да се създаде ензима алицин. Алицинът е активната лекарствена съставка в чесъна, която му придава антибиотични, противоракови, антивирусни и антиоксидантни свойства.Затова преди да дадете чесън на вашето куче,задължутелно го накълцайте и оставете да престои за 10-15 мин.

 

Пресен чесън (от Пълния наръчник за естествено здраве за кучета и котки от д-р Питкайн)

10 до 15 паунда: .1/2 скилидка

20 до 40 паунда: 1 скилидка

45 до 70 паунда: 2 скилидки

75 до 90 паунда: 2,5 скилидки

100 килограма +: 3 скилидки

 

Много хора избират да  сеспрат на 2 скилидки, дори ако кучетата им са големи (75 паунда +)." Можете да започнете   с по-малка доза и трябва да изберете  пресен чесън вместо на прах. Също така, да давате чесън 1 седмица и1 седмица почивка. Някои родители на домашни любимци го използват само сезонно, докато други го дават всеки ден.

 

Ползите от храненето на вашето куче чесън

Причината, поради която чесън се добавя към кучешката храна и лекува, е, защото има много ползи за здравето. Дори и да не сте сигурни  и  решите да започнете с ниска доза, вашето куче все пак ще се възползва от неговите здравни ползи. Основната му  слава   е от ползата върху храносмилателния тракт на кучето.

Но има и много други чудесни здравословни причини, поради които кучетата и чесънът работят заедно: репелент против бълхи и кърлежи- Това няма да убие бълхите и кърлежите, но те не харесват вкуса му. Един мирис и те ще се отдалечат от вашето куче. Укрепване на имунната система: Чесънът е доказал, че прави чудеса с кучета с укрепване имунната  система, както и с онези, които се борят с рака. Той дава тласък на кръвоносните клетки, които убиват лошите микроби и раковите клетки. Чернодробно усилване: Чесънът е известен с детоксикиращи ефекти, които могат да помогнат на черния дроб да се отърве от токсините в тялото. Бори се с бактериални, вирусни и гъбични инфекции:  С мощните си антимикробни и антибиотични свойства, той също така се бори с паразити и протозойни организми. Намалява холестерола в кръвта и триглицеридите: Смесете правилната доза пресен чесън с храната на кучето си и това може да помогне за понижаване нивата на холестерола в кръвта и триглицеридите. Сърдечно-съдови заболявания: Чудесен за по-старите и  кучета с наднормени кила. Чесънът може да предотврати образуването на кръвни съсиреци и да намали нивата на холестерола и мазнините, които се натрупват в артериите полезни нива на чесън.

Специално послание от здравни експерти по целия свят. Не е нужно да разчитате на скъпи медикаменти .» 'Повечето здравословни проблеми често могат да бъдат решени с добра диета, упражнения и няколко мощни суперхрани'.    

♦Не използвайте чесън, ако кучето ви е на някое от тези лекарства. Имунно подтискащи средств;   Сърдечни лекарства; Химиотерапевтични лекарств;   Разредители на кръвта;инсулин;Антиацид; Препарати за високо кръвно налягане.

♦Ако вашето куче има анемия или е предвидена  операция, не му давайте чесън. Освен това, кученца на възраст от шест до осем седмици не възпроизвеждат нови кръвни клетки до 6-8 седмици, така че те не трябва да се хранят с чесън.

♦Бременни кучета-Винаги внимавайте с всяко лекарство или добавка за бременни кучета. Консултирайте се с вашия холистичен ветеринарен лекар, когато храните с чесън  бременни майки. Чесънът също така променя вкуса на майчиното мляко.