Грижи за лапите на кучето

Average: 5 (1 vote)

Възглавничките на лапите на кучето са невероятно важни за цялостното му здравословно състояние, тъй като те са основно еквивалентни на обувките, които носите, за да предпазите краката си. Те са движеща сила на краката на кучето ви. Те абсорбират ударите, за да няма натиск върху ставите. Така че, не е изненада, че напуканата лапа е огромен удар за вашето кученце.

За щастие възглавничките на лапите са здрави,груби и  се лекуват бързо. Малките пукнатини,които често  се формират  изчезват сами, без дори да ги откриваме.  Те могат да бъдат много болезнени за вашето кученце  ако не бъдат лекувани правилно. Напуканата лапа може да бъде в ущърб на здравето на вашето куче в дългосрочен план. Ето защо е важно да ги наблюдавате внимателно.
  Ако времето е по-студено
По принцип, студеният и сух климат е по-вероятно да изсуши подложките на вашето куче, което води до нежелано напукване. В този случай не правете грешката да използвате обикновен човешки лосион за овлажнител. Докато вашите намерения може да са добри, това всъщност ще омекоти лапите  и ги прави по-чувствителни в дългосрочен план. За предпочитане има специални овлажняващи тампони, предназначени за кучета.
Животът в студен климат може да доведе до други проблеми за възглавничките на лапите на вашето куче отвъд цялостното изтръпване и сухота. Не е необичайно водата да замръзва между подложките на кучето и пръстите на краката, докато се разхождате на студа. Сняг и лед могат също да се задържат  към козината между пръстите на краката и да формират топки. Това може да бъде невероятно неудобно за вашето куче, тъй като то изостря всяка съществуваща сухота или напукване.
Освен това,улиците и тротоарите се пръскат със солени и химическите смеси ,когато има сняг. За да избегнете болката, която ледените разходки могат да причинят на вашето кученце, не забравяйте да използвате топла кърпа, за да избършете лапите му след разходки в студа. Това е допълнителният бонус за поддържане на вашите подове и килими изключително чисти през зимата.
Ако лапите на кучето ви кървят
Ако лапите на кучето ви кървят

Независимо дали е лед, трън или някакъв друг остър предмет, понякога въпреки най-добрите ви усилия да поддържате подложките на лапите на кучето си здрави, те все още се напукват. Ако краката на вашето куче кървят, накиснете лапата за 10 минути в топъл разтвор на Epsom соли, разредени според указанията на опаковката. Внимателно изсушете крачето с кърпа или сешоар, на "ниска" температура. Ако кървенето е спряло и пукнатината не е прекалено дълбока, можете да поставите детски чорап на крака, за да го защитите.Ако кърменето продължава, ще трябва да потърсите ветеринарна помощ за облекчаване на болката и възможност за антибиотици. Вашият ветеринарен лекар може също така да избере да превръжи крака за защита. Никога не го превързвайте сами, тъй като е доста лесно да се получи твърде стегнато и да компрометирате циркулацията.
Ако лапите на вашето куче продължават да крекират
Ако лапите на вашето куче продължават да крекират

Не е необичайно кучето ви да получава напукани лапи от време на време, особено ако има смисъл предвид обстоятелствата. Например, туризъм в трънлив район или необичайно дълъг ход на студа. Но ако лапите на кучето ви непрекъснато крекират, това може да е показателно за по-големи здравословни проблеми.

Здравото куче трябва да може да ходи навън, да тича и да играе навън, без се напукват лапите му. Ако редовно забелязвате напукани възглавнички на краката на кучето ви, насрочете среща с вашия ветеринарен лекар, за да отстраните проблема.