Въпроси и отговори относно нашите померанчета

No votes yet

►Член ли сте на  клуб на породата  или  организации на породата? -Да,ние сме член на Клуб Немски Шпиц.Основният смисъл за съществуването на киноложкия клуб е необходимостта от упражняване на контрол над селекцията и развъждането, за да бъде запазена породата. Целта е да бъдат произвеждани кучета, максимално близки до стандарта, а кучета с отклонения и генетични дефекти да не бъдат допускани до разплод (на такива кучета клубът не издава родословия). Ето защо всяко куче без родословие влиза в тази категория. Всички регистрирани развъдници във  FCI,могат да бъдат проверени тук.

►Имат ли кученцата,които развъждате награди и титли?- Да нашите померанчета редовно посещават киноложки изложби,на които имат спечелени много титли и купи.Изложбите са прегледи за селекционна годност, които категоризират кучетата, според екстериорните качества, характера и поведението им в ринга.На тях кинолози и развъдчици могат да  преценят качествата на  едно куче.За да съществува една порода кучета това е резултат от работата на много хора и клубове по нейното създаване, поддръжка и развитие.

►Колко различни породи кучета развъждате? Колко кучила от всяка връзка имате на една година? На  каква възраст  се заплождат вашите кучета? Породата,която развъждаме е единствено Померан.Женското куче се запложда един път в годината.Мъжкото и женско куче задължително са навършили 15 месеца.Опитът  в развъждането на тази порода,ни  помага за справяне с проблеми и различни задачи в процеса на развъждане.Всяка порода си има период до който израства и се оформя,преди това не е добре да се оплождат кучетата.Племенната работа с породата се извършва само съобразно  правилника на БРФК.За развъждане използваме кучета от една и съща порода / мъжко и женско/, които отговарят на нормите и условията на племенна работа.  Единственият метод за развъждане е чистопородното развъждане.

►Имате ли резултатите от теста за пателарна луксация на двамата родители?-Задължително правим изследване и на двамата родители на колянната капачка. За развъдна дейност допускаме само кучета със здрави стави.

►Какви са известните здравословни проблеми, свързани с тази порода и какви стъпки се предприемат,за да сведе до минимум вероятността от тези проблеми, да съществуват във вашите кучила?Померанитe обикновено са здрави, но като всякa породa, те са склонни към определени здравни проблеми.                                                  

♦Пателарната луксация е много често срещан проблем за породата.Пателата е капачката на коляното,а луксация означава разместване на анатомична част. Ставата на коляното (често на заден крак) се плъзга навътре и навън от мястото, причинявайки болка.Ние вярваме,че правилното  и здравословно хранене,редовните разходки,избягването на скоци от високо(доколкото е възможно),подсигоряването на не плъзгаща се основа за ходене поне през първите три месеца биха спомогнали да избегнем бъдещи неприятности.

♦Проблеми с трахеята: Трахеята пренася въздух към белите дробове и може лесно  да бъде увредена.Най-често това може да се случи,когато кучето се опитва да се дърпа и скача .За да избегнете това ние Ви препоръчваме да използвате нагръдник вместо нашийник. Избора на каишка  е  важно да бъде направен правилно. Най-добре е да имате 2, които могат да се регулират. Вашият померан ще расте бързо. Когато слагате каишката, бъдете сигурни, че тя е достатъчно свободна, за да можете да поставите един пръст между нея и шията. Трахеята може да бъде лекувана чрез медикаменти или по хирургичен път.

♦Проблеми с очите: Помераните са склонни към различни проблеми с очите, като сухота в очите,конюнктивит  и  проблеми със слъзния канал. Тези проблеми могат да се появят при по-млади и по-възрастни кучета. Могат да доведат до слепота, ако не се лекуват навреме. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако забележите зачервяване, прекомерно сълзене или др. белези,които ви притесняват.

♦Проблеми със зъбите:Помераните са предразположени към проблеми на зъбите и венците,а това води до ранна загуба на зъби. Внимавайте за проблеми със зъбите и водете вашия любимец на ветеринар за редовни стоматологични прегледи.За да се избегне натрупването на зъбен камък препоръчваме редовно миене на зъбите и здравословно хранене.

►На какви изисквания трябва да отговаря  купувача за да получи едно от вашите кученца?-За нас е важно да сте запознати с породата и с основнте грижи за вашия нов домашен любимец.Отделете  необходимото време за изследване и опознаване породата и след това внимателно  изберете селекционер.Имайте предвид,че малките породи са по-чувствителни и уязвими.Ако имате малки деца трябва да сте убедени,че те ще бъдат внимателни.Затова ние Ви препоръчваме да обмислите вашето решение,ако имате деца под 7 години.

Изисквате ли договор? Ако е така, какви са условията и гаранциите? Какви са условията в вашия договор,относно  наследствените заболявания ?Какви са изискванията  в вашия договор относно стерилизацията и кастрацията?- В нашият договор подробно са описани,условията,гаранциите и правата Ви като купувач.Нашите кученца са здрави и нямат наследствени болести,но все пак ако това се случи ние ще Ви възстановим 100% от сумата. Ние насърчаваме и изискваме от купуващите качествени кученца за домашни любимци да ги кастрират. 

►Приемате ли вашите кучета обратно по всяко време от живота им, ако новия собственик реши,че той или тя вече нямат възможност да отглеждат кученцето?-Ако сте си купили кученце от нас и по някаква причина сте решили,че не можете да се грижите повече за него,първото нещо,което трябва да направите е да се свържете с нас.Отговорния развъдчик може не само да ви помогне с проблемите, но  винаги ще приема обратно всяко животно  , по всяко време, дори години по-късно. Ние наистина се грижим за съдбите на всички померанчета, които произвеждаме. Ако ние самите не можем да вземем кученцето, ще организираме провеждането на приемна грижа, докато   се намери добър дом. По този начин, можете да бъдете по-сигурни, че вашият домашен любимец ще бъде с  човек знаещ  характеристиките на породата, и т.н ... Вашите пари може би няма да бъдат възстановени,моля, не се поддавайте на тази нагласа. Първостепенна задача е да се намери подходящ дом за вашето померанче.

►На каква възраст  кученцата са готови да напуснат кучилото ,ще  имат ли всички необходими  ваксинации преди настаняването им?-Повечето кученца са готови да отидат в новия си дом след 12-седмична възраст.Някои от нашите малки померанчета могат да бъдат готови след тази възраст.Това зависи от техния размер и развитие. Знаем, че всеки е развълнуван и очаква с нетърпение новия си домашен любимец, но не забравяйте, че селекционерът може да прецени най-добре.Всички бебета ще имат  първите две ваксини,ще бъдат чипирани и обезпаразитени.

►Кога може да Ви посетя за да се запозная с Вас и кученцата,които развъждате?-Ние избягваме посетители в дома ни, когато имаме новородени кученца на възраст до 12 седмици. До тази възраст кученцата не са резистентни към зарази като Паровироза,Гана,Инфекциозен трахеобронхит „Кучешка кашлица” и др.Заболяванията се разпространяват лесно и може да се пренесат  от  вашите обувки, облекло и ръцете,без дори да предполагате.През останалатао време Вие винаги сте добре дошли.

►Смесвате ли померани с шпицове?-Не!Помераните първоначално идват от по-големия шпиц . Померанчетата,които развъждаме отговярят на правилника на FCI.Те се класифицират в зависимост от размера, така че Померана или Той шпица трябва да бъде между 18-22cm при холката,за да може да бъде развъждан.Помераните, които виждате по киноложките изложби обикновено са померани,които максимално се доближават до стандарта. Има и друг вид померани, които наричаме домашни любимци, които леко се отклоняват от типа на породата в сравнение с техните шоу образци;по- големи уши, дълги муцунки и липса на стоп, удължено тяло, извити опашки, плоска или единична козина,по-голям  размер. Всичко това ни връща към естествените померани при срещата им с човека.

►Имате ли Мини Померан(tee cup)?-Естествено,както могат да се родят по-големи,така могат де се родят и по-малки,като размер померанчета.По-малките,се наричани и са популярни под името tee cup,защото могат да се поберат в чаша за чай в зряла възраст. Истината  е,че те обикновенно са  изтърсаците в кучилото.По-големите някои ги наричат шпицове,а ние throwback померани.От опита,който имаме можем само да Ви посъветваме да проучите добре, рисковете свързани с отглеждането на tee cup померан.Помислете дали ще  имате времето,физическата и финансовата възможност да поемете грижите на такова кученце.

►Колко ще порасне моя Померан?-Те  достигнат своя ръст в зряла възраст към  7 месеца и тегло около 9-12 месеца.Не е възможно да се знае какъв  ще бъде точния размер , въпреки това е възможно той да бъде изчислен. Гените на кученцето играят много важна роля.Размерът на вашия Померан  ще зависи най-вече от размерът на родителите на кученцето и неговите предци 4-5 поколения назад (въпреки че гените  много рядко могат да пропуснат и  повече поколения назад).Ориентировъчно това може да се изчисли,като теглото на 8 седмична възраст се умножи по две,а след това се прибави 0,5кг или чрез т.нарPuppy Weight Predictor. ЗАБЕЛЕЖКА-Този начин за изчисление  е само за ориентир.Някои кученца спират или забавят  растежа си към 3,4,5 месечна  възраст ,други пък точно в този период дърпат повече от очакваното.