За породата

No votes yet
За кучетата от порода померан

Померана е най-малкият член от семейството  на Шпицовете, което включва още и породите;Самоед,Аляски Малмут и Норвежки Елкхунд.Той е от групата на северните кучета.Името му произлиза от Германската провинция Померания.

История на  померанa

Померана или поне неговите предци датират отдавна. Първоначално померана е тежал около 14-17 кг. Снимки на тип малък шпиц кучета може да бъдт видени на древни керамични съдове,  в 16-та , 17-ти и 18-ти век , подобни кучета могат да се видят в картини на различни теми.
През 19 век померана става много популярен. През 1888 г. Кралица Виктория се привързва към породата което го прави още по-популярен.Твърди се,че известни личности като Микеланджело , физика Исак Нютон, композитора Моцарт, чиито Pom е кръстен Pimperl и на когото посвещава ария,са били собственици на Померани. Германия е проявила силен интерес към породата през 1906 г. тогава померана се знаел ,  като шпиц джудже.

     Нрав на  померана

  Помераните са интелигентни и лоялни към семейството си.Те са малки,сладки и красиви кученца,но същевременно и много смели и независими.Те са любопитни за света около тях и в съзнанието им е ,че те са много по-големи отколкото са в действителност, затова не се колебят да атакуват по –големи кучета. Померана е прекрасен компаньон и шоу куче,той е и добър малък пазач.

 Помераните са отлични домашни любимци. Покорния нрав на тази порода и нежен характер кара мнозина да им симпатизират. Подходящи са за по-възрастните хора и за такива, които са заети , защото те не са прекалено зависима порода. Те също са подходящи за апартаменти или жилища, които не разполагат с двор.   Те са добри с деца, но не са добър избор за много малки или много активни деца поради малкия им размер.

   Характеристика на кучетата от порода померан

Помераните имат средно голяма глава с изправени уши. Някои хора опреличават лицата им с лисици,други с т.нар "baby-doll" в превод кукла- бебе.Очите им са бадемовидни,тъмни на цвят. Цветът на носа варира в зависимост от цвета на козината. Зъбите се срещат в ножицовидна захапка. Малките , изправени уши са поставени високо.Отличават се с перната опашка носена гордо върху гърба. Помераните се предлагат в голямо разнообразие от плътни цветове  червен, оранжев , бял или кремав , син, кафяв, черен,както и разноцветни като бяло с черно,оранжево с самур,черно с кафяво и др.Померана се отличава с обилна двойна козина и луксозна грива около врата и гърдите му. Външната козина е дълга, права и  с груба  текстура , докато подкосъмът е мек , дебел и къс .Помераните имат много енергия и обичат разходките.Те ходят наперено в тръст и държат главата си гордо  нагоре.Често са подозрителни към непознати и затова лаят много.

   За да имате по- здраво куче , никога не си купувайте кученце от безотговорен развъдчик, борса или магазин за домашни любимци. Потърсете уважаван селекционер, който изпитва удоволствие от развитието и развъждане на породата. Също така се уверете , че кученцето няма генетични заболявания.